Fläskpannkaka med äpple och timjan


Fläskpannkaka deluxe. Otrolig god!

Ingredienser:
1 äpple
1 gul lök
Ca 350g fläsk

Pannkakssmet
3 ägg
2,5dl mjöl
6dl mjölk
1msk timjan, gärna färsk
Peppar
Salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Skiva äpplet och löken och stek någon minut i smör. Hacka fläsket och stek.

Blanda pannkakssmeten, försiktigt med saltet då fläsket redan är saltat.
Häll smeten tillsammans med äpple,lök och fläsk i en långpanna
Tillaga i ugnen ca 25min tills den fått fin färg.



Saffranspasta

 
Blev bjuden på denna underbara pastarätt hos min bror. Gillar recept med mycket grönsaker där man kan variera i oändlighet. Grundreceptet kommer från Leila. Här är det jag använde idag.
 
Ingredienser: 
Tagatelle
matlagningsgrädde
saffran
kryddkorv med hög kötthalt
broccoli
morötter
parika
haricoverts
fetaost
 
Gör så här:

Dela grönsakerna och korven, lägg allt i en ugnsfast form, salta och peppra. Tillaga i 250 grader 20-25min, rör om då och då,
Koka pastan, Koka upp grädde och saffran blanda det sedan med pastan
Smula över fetaost innan servering.
 

Kaffe- och jordnötstryffel


Jag fick tag i ett recepthäfte från föreningen årets konditor och i den hitta jag detta recept av Per Olsson.
Allt ser jättegott ut men det är inte de lättaste desserterna direkt. 
Dessa tryfflar känns väldigt lyxiga men måste varna för att det kommer bli rejält kladdigt. Se till att du har lång tid på dig. 
Bra med en köksvåg. 

Ingredienser 50st
Botten:
200g digestivekex
100g smör
250g jordnötssmör
50g florsocker 

Tryffel:
200g grädde
15g snabbkaffe
50g honung
370g mjölkchoklad
200g mörk choklad 70%
80g smör
 
Garnering
300g mörk choklad
Flingsalt

Gör så här:
Mixa kexen och blanda de med resten av ingredienserna till bottnen. Tryck ut smeten i en form ca 30x15cm, klä gärna formen med plastfolie, låt kallna i kylen.

Koka upp grädde, honung och kaffe
Häll gräddblandnigen över chokladen rör tills det smält. Lägg sedan i smöret och mixa tryffeln slät.
Häll det över bottnen och låt stå i minst 3 timmar

Smält chokladen över vattenbad.
Dela tryffeln i valfri storlek.
Nu kommer det kladdiga biten - doppa tryfflarna i chokladen och strö över flingsalt. Här får man prova sig fram med olika redskap, jordnötsbottnen är mycket mjuk och svårhanterlig. 
Låt stelna.

Jag blir ofta irriterad på mig själv när jag ska göra sånna här pilliga saker men när allt är klart och man provsmakar så glömmer man fort det jobbiga. :)
Lycka till!



Panerad fisk


Dagens middagstips! Snabbt och nyttigt  (vi säger det iaf)
Välj vilken fisk du vill (jag använde hajmal) och vänd den i ägg och sen ströbröd innan du steker.
Jag serverade med potatis, hollandaise, sallad och stekt lök
Mums!

RSS 2.0