Surdegsbröd


Äntligen fick jag till det!! Brödet blev helt perfekt. Kombinerade 2 recept från Pain de Martin. 
Allt som allt kommer bakningen ta ca 22tim så bra att sätta surdegen på morgon innan jobbet, gör sen nästa moment när du kommer hem och grädda på morgonen efter. Detta recept är till 2 bröd 

Ingredienser surdeg
50g vetesurdegsgrund
100g vatten
30g rågsikt
60g vetemjöl special

Ingredienser deg
155g av surdegen (spara lite till nästa bakning) 
500g vatten
550g vetemjöl special
200g rågsikt
1 tsk salt

Gör så här :
Blanda ingredienserna till surdegen och  låt jäsa under lock eller plast i rumstemperatur 6-10 timmar, tills degen börjat bubbla.
Rör ihop ingredienserna till degen, knåda så lite som möjligt. Låt jäsa under lock eller plast i rumstemperatur 6-10timmar. 
Fördela degen i 2 jäskorgar (mjöla ordentligt) eller på mjölad handduk låt jäsa i 1-2 timmar. Sätt på ugnen, 250 grader minst 30min innan gräddning. Lägg bröden på en varm plåt, häll lite vatten på en annan plåt längst ner i ugnen ( för en knaprigare yta) dags att grädda i 35min. 




Kycklinggryta med ajvar


Enkel gryta man tillagar i ugnen. Hitta recept i ICAs app 

Ingredienser:
650g kycklingfilé 
350g mild ajvar
1 zucchini
2 paprikor
1 gullök
2 vitlöksklyftor 
1/2 dl vatten 
Salt och peppar

Gör så här:
Dela allting i mindre bitar. (Ta bort kärnorna ur zucchinin). Blanda alla ingredienser i en skål
Häll sedan upp det i en gjutjärnsgryta eller ugnsfast form. Tillaga i 225grader tills kycklingen är färdig. Tog ca 45 min för mig. Sätt gärna på locket om du använder gjutjärnsgryta. 
Servera med ris. 


Päronmarmelad med havtorn och ingefära


Jag som trodde att jag inte gillar marmelad. Så fel jag hade. Skriver inte ut hur mycket socker och ingefära det ska vara för det kan man välja själv. Smaka dig fram. 

Ingredienser
3 större päron (5-6 små)
2msk havtorn
1/5 tsk riven ingefära
Syltsocker
Vatten

Gör så här:
Skala, dela och koka päronen i lite vatten tills de blir mjuka. Mosa dem med mixer eller potatisstomp. Tillsätt ingefära och börja med en halv dl socker. 
Koka havtorn några minuter i någon matsked vatten. 
Du vill inte använda själva havtorn bären då de är starka och har många kärnor. 
Häll bärvattnet över päronen, använd sil så du kan mosa bären i den, då får du med lite kött från dem också.

Värm glasbruken (i vattenbad eller ugnen) du vill ha marmeladen i. 

Låt vattnet i marmeladen koka bort en aning så det blir en passande konsisten. När den svalnat kommer den stelna ytterligare lite grann. 
Smaka av och häll sedan i det i den varma burken, kyl genast. 



Bröd med svagdricka


Jamie Olivers ölbröd är underbart. Men denna gång använde jag svagdricka och bytte ut lite mannagryn mot rågsikt. 

Ingredienser
30g jäst
1,5 msk honung
6, 1/4 dl svagdricka 
8,5dl vetemjöl special
5dl mannagryn
2 dl rågsikt
1,5msk salt

Gör så här:
Rör ut jästen i honung och hälften av drickan. Tillsätt sedan resten av ingredienserna. Arbeta ihop degen, använd gärna händerna, dra i kanterna och tryck in mot mitten i några minuter. 
Låt jäsa till dubbel storlek. Ca 1timme

Knåda degen så att mycket av luften försvinner. Dela den i 6 delar, rulla dem och tryck ihop dem i en form med borttagbara kanter. Låt jäsa till dubbel storlek. Nu kan du sätta på ugnen på 225grader 

Grädda brödet i ca 25 minuter. Svårt att få det färdigt i mitten. Grädda gärna någon extra minut om du är osäker. 

Ta brödet ur formen och låt svalna.


Proteinmuffins

 
Jag har länge tänkt baka med proteinpulver så idag blev de muffins. Det blir inte de snyggaste muffins jag gjort men de går att äta ändå ;)
Jag gjorde utan smör och bara en gnutta socker i form av honung. Om man vill ha lite mer smak på dem kan man tillsätta mer honung eller stevia. 
Jag använde Star nutrition gourmet PRO mintchoklad pulver. 
 
Ingredienser:
1ägg
1/2dl Grahamsmjöl
1msk vetemjöl
1msk kakao
1tsk honung
1dl mjölk
1/2tsk bakpulver 
1dl proteinpulver choklad
 
Gör så här:
Blanda allt, häll i formar (jag gjorde dem i silikonform) Grädda på 175grader i 25min 
 
 
 
 


Pulled pork i tomatsås


Kom på ett bra sätt att pigga upp gårdagens (eller frysta) pulled pork. 
Köttet blir jätte saftigt och smakrikt.

Tomatsås:
1burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1msk tomatpuré 
Vatten
Oregano 
Timjan
Paprikapulver
Peppar
Salt
1 nypa socker

Bacon
Pulled pork 

Gör så här:
Koka alla ingredienser till såsen, gärna flera timmar.  Fyll på med vatten efterhand och smaka av med kryddorna.
Stek bacon i små bitar. Häll i det tillsammans med det delade köttet och låt koka ca 30min. 

Smaklig måltid!


Lavendelkakor


Jag fick ett spännande kakrecept från en kund på jobbet. Aldrig bakat med lavendel förut så det var jag tvungen att prova. Jag hade inte tålamod att låta blommorna torka så jag använde färska.
Kakorna blev jättegoda

Ingredienser:
125g smör
1ägg
1, 1/4dl socker
1tsk torkade lavendelblommor
1tsk vaniljsocker 
3dl mjöl
Gör så här:
Klipp av blommorna en bit ner på skälken och låt de torka så de lätt kan smulas ner i smeten. 

Sätt ugnen på 175grader.
Blanda smör, ägg och socker.
Rör sedan i resten av ingredienserna (jag mortlade blommorna med lite socker eftersom jag använde färska blommor)
Rulla små bollar och platta något, ca 1cm tjocka, grädda gyllenbruna 10-15min 


Ost och skinkpaj med broccoli


Ingredienser:
Deg
100g smör
1,5dl vetemjöl
1dl grahamsmjöl
2msk vatten

Fyllning
150g rökt skinka
1 färsk broccoli
2dl riven ost
3ägg
3dl mjölk 
Salt
Peppar 

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225grader
Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en form gärna med avtagbar kant (det blir en väldigt snygg paj då). Grädda i 10min

Tärna skinkan och dela broccolin i små bitar. Stek några minuter i smör.
Vispa ägg, mjölk och ost och rör sedan i skinka och broccoli.
Häll alltsammans i pajformen och grädda ca 25 minuter, tills smeten har stelnat och börjat få färg.

Avnjut med en god sallad.


Fläskpannkaka med äpple och timjan


Fläskpannkaka deluxe. Otrolig god!

Ingredienser:
1 äpple
1 gul lök
Ca 350g fläsk

Pannkakssmet
3 ägg
2,5dl mjöl
6dl mjölk
1msk timjan, gärna färsk
Peppar
Salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Skiva äpplet och löken och stek någon minut i smör. Hacka fläsket och stek.

Blanda pannkakssmeten, försiktigt med saltet då fläsket redan är saltat.
Häll smeten tillsammans med äpple,lök och fläsk i en långpanna
Tillaga i ugnen ca 25min tills den fått fin färg.




Saffranspasta

 
Blev bjuden på denna underbara pastarätt hos min bror. Gillar recept med mycket grönsaker där man kan variera i oändlighet. Grundreceptet kommer från Leila. Här är det jag använde idag.
 
Ingredienser: 
Tagatelle
matlagningsgrädde
saffran
kryddkorv med hög kötthalt
broccoli
morötter
parika
haricoverts
fetaost
 
Gör så här:

Dela grönsakerna och korven, lägg allt i en ugnsfast form, salta och peppra. Tillaga i 250 grader 20-25min, rör om då och då,
Koka pastan, Koka upp grädde och saffran blanda det sedan med pastan
Smula över fetaost innan servering.
 


Kaffe- och jordnötstryffel


Jag fick tag i ett recepthäfte från föreningen årets konditor och i den hitta jag detta recept av Per Olsson.
Allt ser jättegott ut men det är inte de lättaste desserterna direkt. 
Dessa tryfflar känns väldigt lyxiga men måste varna för att det kommer bli rejält kladdigt. Se till att du har lång tid på dig. 
Bra med en köksvåg. 

Ingredienser 50st
Botten:
200g digestivekex
100g smör
250g jordnötssmör
50g florsocker 

Tryffel:
200g grädde
15g snabbkaffe
50g honung
370g mjölkchoklad
200g mörk choklad 70%
80g smör
 
Garnering
300g mörk choklad
Flingsalt

Gör så här:
Mixa kexen och blanda de med resten av ingredienserna till bottnen. Tryck ut smeten i en form ca 30x15cm, klä gärna formen med plastfolie, låt kallna i kylen.

Koka upp grädde, honung och kaffe
Häll gräddblandnigen över chokladen rör tills det smält. Lägg sedan i smöret och mixa tryffeln slät.
Häll det över bottnen och låt stå i minst 3 timmar

Smält chokladen över vattenbad.
Dela tryffeln i valfri storlek.
Nu kommer det kladdiga biten - doppa tryfflarna i chokladen och strö över flingsalt. Här får man prova sig fram med olika redskap, jordnötsbottnen är mycket mjuk och svårhanterlig. 
Låt stelna.

Jag blir ofta irriterad på mig själv när jag ska göra sånna här pilliga saker men när allt är klart och man provsmakar så glömmer man fort det jobbiga. :)
Lycka till!




Panerad fisk


Dagens middagstips! Snabbt och nyttigt  (vi säger det iaf)
Välj vilken fisk du vill (jag använde hajmal) och vänd den i ägg och sen ströbröd innan du steker.
Jag serverade med potatis, hollandaise, sallad och stekt lök
Mums!


Amerikanska pannkakor


Ingredienser 15st
2,5 dl vetemjöl
2tsk bakpulver
1krm salt
2msk kokosflingor
2,5dl mjölk
2msk smält smör
1 ägg

Gör så här:
Smält smöret, blanda mjöl, bakpulver, salt och kokos.
Häll i mjölken, sedan smör och ägg. 
Stek pannkakorna tills de är fint bruna. 
Servera med tex. florsocker, grädde och bär


Makaronilåda


Nu har jag gjort min allra första makaronilåda, och den blev fantastiskt. Perfekt som matlåda till jobbet.

Ingredienser:
4dl makaroner
400g rökt skinka
1 lök
1 vitlöksklyfta
3dl mjölk
3 ägg
2 dl riven ost
Peppar
Salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader 
Koka makaronerna.
Hacka lök och skinka och stek i smör några minuter.
Blanda makaroner, skinka och lök i en ungsfast form.
Vispa ihop mjölk ost, ägg, salt och peppar. Häll det sedan i formen.
Tillaga i ugnen ca 30min, lådan skall inte vara rinnig. 
Njut! :)



Key lime pie


Jag har länge tänkt på göra denna paj, jag blev glatt överraskad när jag märkte att den inte var så söt som jag trodde. 

Ingredienser:
200g digestive fullkorn
110g smör
1 burk kondenserad mjölk
4 ägg gulor
5 lime

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader
Smält smöret. Krossa digestive med mortel eller i mixer blanda ner smulorna i smöret. Tryck ut degen (den ska vara väldigt smulig) i en pajform lite upp på kanterna också. Grädda i 11 min.
Riv skal från limen och pressa all saft i en bunke. Blanda med ägg gulor och mjölken, låt stå och dra i 30-60min
Häll smeten över pajdegen och grädda i 17min 
Dekorera som du vill, servera med grädde eller som den är.


Fisk Wallenbergare


Ingredienser 4pers:
400g vit fisk
2ägg gulor
2msk dill
2msk potatismjöl
1,5dl grädde
Salt
Peppar

Gör så här:
Mixa alltihop så det blir som en färs.
Forma biffar och stek i smör.

Hur lätt som helst och väldigt gott. Servera gärna med potatismos och ärtor.



Zandys club


Inte det lättaste att äta men slår det mesta i smaken. 

Kokt ägg
Majonnäs 
Dijon senap
Kyckling
Bacon
Grön sallad
Paprika
Gurka
Avokado
Röd lök
Vitlök 
Baguette

Gör så här:
Dela baguetten och bre smör med vitlök i på dem sen skjuts in i ugnen några minuter.
Stek kyckling och bacon, koka ägg och dela grönsakerna.
Mosa äggen och blanda med majonnäs och senap.
Nu är det bara att bygga din macka som du vill. Mums



Pasta med färsk korv och fetaost

Namnet på denna rätt kanske inte låter så lockande men smaken är ljuvlig. Det finns många olika korvsorter så man kan prova lite olika. Salsicca med fänkål är mycket god t.ex,
 
Ingredienser:
Färska korvar med hög kötthalt
lök
paprika
vitlök
spetskål
fetaost
spagetti
 
Gör så här:
Börja med att koka spagettin, Skär grönsakerna i bitar, stek de sedan i olja någon minut. Skiva upp korven och lägg i dem, brukar ta 2-3 minuter innan de är färdiga. På slutet smular du ner fetaost och blandar allt tillsammans med den färdiga pastan. Glöm inte att salta och peppra.


Ugnsbakad lax


Hittade ett recept på lax på zeta.se som jag måste dela med mig av. Laxen bakas i smörpapperpaket så den blir mycket saftig. Helt klart min nya favorit!
 
Ingredienser:
1/4 gul lök
1morot
1 skälk skälkselleri 
1/2 paprika
1 vitlöksklyfta 
4msk torrt vin
Olivolja
4 portionsbitar lax 
Salt, peppar
 
Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 grader 
Hacka grönsakerna mycket fint, stek de sedan i olja några minuter - låt svalna något. Klipp till smörpapper till laxen, pensla pappret med olja. Lägg på en laxbit, salta och peppra. Fördela grönsaksröran på fisken och häll över 1 msk vin på varje. Nu är det bara att packa in det hela och tillaga i ca 20min
Servera med kokt potatis och turkisk yoghurt ( gärna med lite lime och olika kryddor efter smak) 
 
 


Linsgryta

Fått recept på en god linsgryta av min kompis Jenny (kolla hennes blogg → byjennys.se ).
Jag börjar gilla vegetariskt mat mer och mer, så mycket jag inte provat som är riktigt gott. Gillar receptet för man kan ha i lite vad man vill.
 
Ingredienser: 
2 dl röda linser
5 potatisar
3 morötter
1 bukett broccoli 
1 lök
3 vitlöksklyftor 
2 tsk torkad timjan eller färsk
3tsk paprikapulver
3tsk curry 
3tsk spiskummin
3 dl vatten
3 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
Salt o peppar 
Crème fraishe och bröd till servering
 
Gör så här:
Skala och hacka lök, vitlök, morötter potatis och broccoli. Fräs löken och morötter i smör, tillsätt alla kryddor och tomatpuré, stek någon minut.
Blanda i potatis, broccoli och vatten, låt småkoka i 10min.
Medans kan du skölja linserna och låta de rinna av. Sedan lägger du i dem tillsammans med krossadetomater, nu ska de koka tills allt är mjukt, ca 20min. Salta och peppra efter behov
Servera med bröd och crème fraishe