Päronmarmelad med havtorn och ingefära


Jag som trodde att jag inte gillar marmelad. Så fel jag hade. Skriver inte ut hur mycket socker och ingefära det ska vara för det kan man välja själv. Smaka dig fram. 

Ingredienser
3 större päron (5-6 små)
2msk havtorn
1/5 tsk riven ingefära
Syltsocker
Vatten

Gör så här:
Skala, dela och koka päronen i lite vatten tills de blir mjuka. Mosa dem med mixer eller potatisstomp. Tillsätt ingefära och börja med en halv dl socker. 
Koka havtorn några minuter i någon matsked vatten. 
Du vill inte använda själva havtorn bären då de är starka och har många kärnor. 
Häll bärvattnet över päronen, använd sil så du kan mosa bären i den, då får du med lite kött från dem också.

Värm glasbruken (i vattenbad eller ugnen) du vill ha marmeladen i. 

Låt vattnet i marmeladen koka bort en aning så det blir en passande konsisten. När den svalnat kommer den stelna ytterligare lite grann. 
Smaka av och häll sedan i det i den varma burken, kyl genast. 


Bröd med svagdricka


Jamie Olivers ölbröd är underbart. Men denna gång använde jag svagdricka och bytte ut lite mannagryn mot rågsikt. 

Ingredienser
30g jäst
1,5 msk honung
6, 1/4 dl svagdricka 
8,5dl vetemjöl special
5dl mannagryn
2 dl rågsikt
1,5msk salt

Gör så här:
Rör ut jästen i honung och hälften av drickan. Tillsätt sedan resten av ingredienserna. Arbeta ihop degen, använd gärna händerna, dra i kanterna och tryck in mot mitten i några minuter. 
Låt jäsa till dubbel storlek. Ca 1timme

Knåda degen så att mycket av luften försvinner. Dela den i 6 delar, rulla dem och tryck ihop dem i en form med borttagbara kanter. Låt jäsa till dubbel storlek. Nu kan du sätta på ugnen på 225grader 

Grädda brödet i ca 25 minuter. Svårt att få det färdigt i mitten. Grädda gärna någon extra minut om du är osäker. 

Ta brödet ur formen och låt svalna.

RSS 2.0